Header Ads

Suapan mewaH

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Syukur atas segala nikmat..alhamdulillah

suapan mewah
Google image

* suapan mewah *

Ingat tidak bila suapan pertama kita..masukkan makanan dalam mulut menggunakan tangan kita yang comel tu..yang selalu mak mak tazkirah..kata lantai yang kenyang banyak makan..masuk mulut sebiji dua saja..ingat??..tak ingat tak apa..PC pun tak ingat..mama mesti ingat..sebab sampai sekarang pun bila balik kampung mama masih lagi rajin sekali sekala tu nak menyuap anaknya yang dah remaja purba ni*cubalah,,akan terbit satu rasa yang tak boleh diungkap dengan kata kata biarpun sekadar telur mata dan kicap*..


Apa yang kita suap pada mulut kita tidak mewah tidak mengapa..jangan malu jangan segan..itu rezeki dan bahagian kitakan..alhamdulillah..tapi kita mewahkan dengan sunnah..perut kenyang..pahala dapat..jaga adab ketika makan terutama bila ada tetamu,,
**cuci tangan bersih bersih
**jangan lupa baca bissmillah dan doa makan
**makan menggunakan tangan kanan..kenapa?sebab syaitan makan guna tangan kiri.
**kunyah 40 kali..
**jangan berbual sambil makan

Kita boleh..boleh ubah sikit sikit..mulakan hari ini..







logoblog

26 ulasan:

  1. benar. kadang makan makanan yang ala kadar pun dah terasa heaven

    BalasPadam
  2. Wlau telur ngan kicap bila makan suap mmg nikmat- hehehehe

    BalasPadam
  3. 40x kunyah merawat sembelit

    BalasPadam
  4. Ambil mknn yg paling dekat dahulu, lagi2 dihadapan tetamu..

    BalasPadam
  5. Ambil mknn yg paling dekat dahulu, lagi2 dihadapan tetamu..

    BalasPadam
  6. Makan bersuap dapar mengeratkan lagi hubungan kasih sayang antara keluarga...insha allah akan menjadi amalan dalam keluarga saya kelak..

    BalasPadam
  7. assalam
    betul tu..suapan mak tu adalah satu perkara yang sgt sy rindu.

    BalasPadam
  8. as salam, saya membalas kunjungan awk ke blog saya..:) ank2 sy pun walaupun dah bersekolah semua, still ada masa nak mamanya suap time makan..:)

    BalasPadam
  9. saat makan berjamaah..itulah nikmat yg tak terhingga...

    BalasPadam
  10. kunyah 40 kali tu susah sikit.. selalunya halfway dh habis telan.. hehe

    BalasPadam
  11. Rindunye zaman anak dara mak suapkan makan..haha..skrg masa suapkan anak plak..kihkihkih

    BalasPadam
  12. Jangan bagi tumpah nanti nasi nangis...

    BalasPadam
  13. @munirah mansor
    Betul..yang penting halal dan suci..hehehe...sebab jadi darah daging..maka perlu lepas sirim syarak..

    BalasPadam
  14. @Aya Suria
    Best...tangan yang belai kita kecik2..suap kita..berkat..

    BalasPadam
  15. @beat
    Cepat kenyang..bantu perut kita juga..bland ori..

    BalasPadam
  16. @fadh leyanie
    Eh betul tu..setuju..itu pun adab jugakan...

    BalasPadam
  17. @Shikin Razali
    Amin...amalkan..sekali sekala imbau kenangan zaman kecik2..

    BalasPadam
  18. @Ija Rased
    Hehehe...dengan syarat biar mak kita makan dulu...jangan suap kita dulu...

    BalasPadam
  19. @Cik Matahariku
    Elok..sekali sekala ok..pengikat kasih sayang juga..nanti dah besar...dah ada keluarga senďiri..rindu tu semua..

    BalasPadam
  20. @❤Kamsiah❤
    Ditambah gurau senda..ye...tak selera jadi selera..bertambah semangat nak makan..boleh lupa diet..hihi..

    BalasPadam
  21. @Zizie Zack
    Kihkihkih...macam automatic tertelan sendirikan...yes betul zie...

    BalasPadam
  22. @anez zamri
    Suap betul2..ada keberkatan suapan ibu..nikmatnya dapat suap anak makankan...

    BalasPadam
  23. @Dunia Zumal
    Hahaha..aahh dulu mama selalu cakap macam tu..psikologi..dah jenuh kutip satu satu...gigih...

    BalasPadam

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..