Header Ads

Bukan Lagi Keperluan Atau Kehendak Tapi....

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Bukan lagi keperluan atau kehendak.....
Tapi brand*jenama dik non oiii*dan harga*belek 10 kali jeling hujung mata tagging harga tuu..tu..tuuu..hihi..senyum kelat tutup mata*

Keperluan atau kehendak..pastinya dulukan keperluan.
Kemudian keperluan itu pula ditapis lagi antara jenama,harga dan...dan...dan...raba poket sendiri..*jangan kesah tebalnya poket orang,tak usah jeling kembungnya bag duit orang..tak perlu menangis sampai serak tekak..ok faham?*
Sekarang terlalu banyak perniagaan online.Klik la yang wajar.Klik yang sepadan kemampuan.Klik yang tidak membebankan..Klik..klik..klik...yang penting jangan lupa klik akaun bank..bayar..ok..baru barang sampai depan pintu.

Sumber Google 

Terkadang kita tewas juga mangsa situasi..biasanya kita emosi..selalu kita tersepit dengan nafsu nafsi dan kemampuan diri..
Allahu..subhanAllah..
logoblog

20 ulasan:

  1. terima kasih atas pesan kak, haiah pantang nampak yang cantik , tapi Alhamdulillah masih bertahan hehee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe...biasalah kalau sehelai dua...sepasang dua...itu lumrah yana tak jadi masalah pun..mahal ke...murah ke...yelah nak juga membeli ye tak...yang perlu dielak bila berlebihan itu je..hihi :)

      Padam
  2. dulu2 sy rajin sangat beli online ni PC.termasuk lah zalora... tapi skrg dah pandai tapis.. dah boleh fikir mana yg penting atau tidak.. sllu nya beli yg betul2 nk guna shaj.... jgn tewas oleh nafsu... huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ok je kak..kadang online lagi murah sebenarnya...hihi..tapi sekarang ni kita memang kena bijak berbelanjakan...lagilah dengan situasi sekarang ni :)

      Padam
  3. ahahah...shopping sampai lupa diri tu PC..awas

    BalasPadam
  4. Sebaiknya membelilah mengikut keperluan..

    BalasPadam
  5. Asalam PC..setuju dengan kenyataan PC..usah terlalu ambil risiko..mudahkan agar ringan ..kalau ada ikhlas terima..inshaAllah ada rezeki ya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam cikgu..betul cikgu..yang penting besederhana dalam segenap hal :)

      Padam
  6. Assalamualaikum PC..
    Sebelum membeli otak akak kena tapis sama ada kehendak atau keperluan. Jika kehendak abaikan just tulis dlm wishlist dulu, jika keperluan perlu diusahakan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam kak..samalah PC..tapis banyak kali...keadaan dulu dengan sekarang jauh beza..sangat berbeza :)

      Padam
  7. PC tak salah membeli untuk kepuasan dari asalkan bukan satu pembaziran dan bak kata orang ukur baju di badan sendiri kan ,ikut kemampuan masing2 :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul kak ana..asal berpada2..sekali sekala...dan sekiranya mampu kerap juga boleh,,yang penting besederhana dan tidak membazir..hihi.. :)

      Padam
  8. Online shopping selalu buat kehendak jd keperluan..sbb mudah sgt klik klik...trbeli huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi...PC setakat ni shopping barang keperluan..pakaian dll belum pernah mama...kalau produk ubatan pernah juga.. :)

      Padam
  9. heee. Lissa kalau tengok benda lawa dan berjenama memang lost control.. tapi oleh sebab bajet tidak mencukupi.. pendam jek lah yer kak.. haha

    BalasPadam
  10. Huhuhu yang paling penting kita kena ukur baju di badan sendiri. Berbelanja ikut kemampuan :)

    BalasPadam
  11. Suka tengok sesuatu yang cantik terus nak beli...tapi haruslah berpada²...jangan nak main beli jer...fikir dulu sebelum bertindak...hihi

    BalasPadam
  12. Setiap kali tengok benda yang terpikat dihati.. rasa mcm nak beli.. mesti akan ckp pd diri sendiri.. itu nafsu semata-mata..
    huhuu tp kekdng tertewas jugak T_T

    BalasPadam

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..