Seawal Yang Boleh

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

SEAWAL YANG BOLEH || Kanak kanak yang bersih dan putih hatinya..jernih pemikirannya merupakan wadah yang mudah untuk menerima apa sahaja input daripada orang dewasa mahupun mencerap setiap apa yang didengar dan dilihat..semakin kerap mereka dengar dan lihat maka semakin cepat dan mendalam ianya meresap ke dalam jiwa dan kotak pemikiran mereka..wahai orang dewasa jagalah tingkah laku tatkala disekelilingmu ramainya kanak kanak..

Seawal yang boleh biarpun mereka tidak memahaminya lagi ajarlah yang mudah mudah..contoh beri salam apabila bertemu dengan mereka..

Daripada Anas RA, satu ketika dia berjalan melalui kumpulan kanak-kanak lalu dia memberi salam kepada mereka dan dia berkata

Bahawa Rasulullah SAW sentiasa lakukan seperti yang aku lakukan ini (iaitu memberi salam kepada kanak-kanak)
 
 
(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Salam itu juga doakan..doa tidak terbatas pada usia,pangkat dan kondisi seseorang itu..moga dewasa kelak mereka akan terbiasa dengan tabiat memberi salam satu sama lain dengan sahabat seagama..amin..indahnya hidup dihiasi doa..

PeRdU cINta

Lifestyle Personal Blog - Menjaga rasa cinta.Pengalaman diolah menjadi artikel. JUA AZURA | ISTERI & BLOGGER | ASAL BATU PAHAT JDT | UNTUK REVIEW : EMAIL KE teratakcomelkita8384@gmail.com twitter rss instagram facebook

2 Ulasan

TERIMA KASIH selalu menyokong PERDU CINTA

Terbaru Lebih lama