Kepentingannya Tidak Usah Disangkal

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Assalammualaikum..


KEPENTINGANNYA TIDAK USAH DISANGKAL || Mudah..ringkas namun terkadang kita terlupa untuk mengamalkannya..terkadang bukan niat disengajakan..bila kelaparan atau dahaga menguasai perut dan tekak..seolah lupa apa yang sewajarnya dilakukan terlebih dahulu...andai terlupa..istighfar dengan kadar segera..mulakan semula..Bissmillah..

Daripada Aishah RA katanya, “Rasulullah SAW menghadapi hidangan bersama enam orang sahabat Baginda, tiba-tiba datang seorang arab (badwi) lalu makan makanan tersebut dengan dua kali suapan sahaja. Lalu Baginda bersabda, 

Sekiranya orang itu membaca Bismillah sebelum ia makan nescaya makanan itu mencukupi untuk semua (ada keberkatannya pada makanan tersebut).

(Hadith Riwayat at-Tirmizi, katanya hadith hasan sahih)

Moga setiap supan kita itu menjadi darah daging yang diterima oleh syurga satu masa kelak..

*terima kasih ukhuwah*

PeRdU cINta

Lifestyle Personal Blog - Menjaga rasa cinta.Pengalaman diolah menjadi artikel. JUA AZURA | ISTERI & BLOGGER | ASAL BATU PAHAT JDT | UNTUK REVIEW : EMAIL KE teratakcomelkita8384@gmail.com twitter rss instagram facebook

5 Ulasan

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..

  1. terkena saya kak PC. kadang-kadang kalau tengah lapar sangat, memang tak baca Bismillah. huhu. harap sentiasa beringat lepas ni. thanks kak PC untuk peringatan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak apa..bila dah teringat..istighfar...baca bissmillah..sambung makan....eh kak PC pun ada pengalaman juga...terlupa...

      Padam
  2. Salam , memang ppon kalau dah dahaga tu fuh, terima kasih atas peringatan kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul yana...kadang tu tak menyempat2 kan...akk pernah macam kering sanfat tekak...macam dah tak tertahan sangat...

      Padam
  3. Dimulakan dgn bismillah, disudahi dgn alhamdulillah... :)

    BalasPadam
Terbaru Lebih lama