Bendul Owh Bendul

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalammualaikum 💖

Bila adik kahwin dulu sedangkan abang mahupun kakaknya belum lagi mendirikan rumahtangga adat kita ia dipanggil langkah bendul..menunjukkan rasa hormat atau ganti rugi dan malu...pihak lelaki memberi hadiah seperti yang ditetapkan oleh abang atau kakak tersebut walau pun kocek yang ada rabak jadinya..kalau puasa tapi tidak solat haa... itu pun macam langkah bendul jugakan..kan..apa kata tebalkan rasa malu pada Allah melebihi rasa malu pada manusia..barulah adil pada DIA..-Perdu Cinta-
PeRdU cINta

Lifestyle Personal Blog - Menjaga rasa cinta.Pengalaman diolah menjadi artikel. JUA AZURA | ISTERI & BLOGGER | ASAL BATU PAHAT JDT | UNTUK REVIEW : EMAIL KE teratakcomelkita8384@gmail.com twitter rss instagram facebook

11 Ulasan

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..

  1. terima kasih atas ingatan ini:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. :) alahai..sama-sama..ini amaran untuk PC juga :(

      Padam
  2. malu pada Allah tahap iman paling tinggi

    BalasPadam
  3. Dua bendul sebutan aje sama
    Adat dan dan syariat totally dua bendul jauh berbeza

    BalasPadam
  4. cantik ayat..maksud pun cantik sgt...tq

    BalasPadam
  5. Nasihat yg baik buat peringatan dan renungan kita semua... subhanallah...

    BalasPadam
  6. ya jugak kan PC..bukan masa nak kawin aje ada bendulnya...heheh

    BalasPadam
Terbaru Lebih lama