Header Ads

Masih Belum Mencukupi..

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalammualaikum 💖

MASIH BELUM MENCUKUPI.. || Tiada istilah miskin tapi lebih tepat berkecukupan.Seandainya yang melihat itu agak berada..pasti yang kurang punya itu ditafsir miskin.Begitulah andai yang melihat itu dari golongan biasa-biasa atau sederhana..yang memiliki lebih itu akan dikatakan kaya..hakikatnya masing-masing berada dalam kecukupan ditahap masing-masing.Dan...dan...dan lazimnya,rasa belum mencukupi itu buat kita sentiasa berusaha.Asal betul cara dan niatnya...silakan😄

MENDENGAR DAN MELIHAT.Sedia maklum,setiap hari ada sahaja berita-berita yang kita dengar dan lihat.Di media sosial,di media cetak.Melapangkan dada..atau menyesakkan jiwa dengan duka..semua dikongsi untuk tatapan umum.Kita mendengar dan melihat sumber daripada pihak kedua dan seterusnya.Bukan secara langsung kita berada ditempat kejadian.Justeru bataskan diri untuk mencampuri dengan terjemahan sendiri.Kejadian apa sekalipun disekitar kita..

BEZAKAN SITUASI.Kalau berhenti makan sebelum berasa kenyang itu sunnah Rasulullah SAW.Amalkanlah.Dapat sihat,dapat pahala.Tetapi kalau berasa cukup dengan sedikit amal kebaikkan itu silap.Ada sesetengah perkara kita harus segera berasa cukup.Ada sesetengah perkara lainnya mesti sematkan dalam jiwa dan minda masih belum mencukupi.Mahu lagi dan lagi...

Hati kita..akal kita milik DIA..minta agar DIA sentiasa membawa ke arah yang membina bukannya membinasa..

*terima kasih ukhuwah 
#sama-sama mencari redha Ilahi 
logoblog

18 ulasan:

 1. banyak sangat la yang belum cukp ni... erm... betul sgt.

  BalasPadam
 2. SELALU MERASA KEKURANGAN SEGENAP SUDUT

  BalasPadam
 3. Kalau beramal dengan banyak
  Itu lebih baik..

  BalasPadam
 4. Bagi orang beriman dgn ikhlas pasti semakin bnyk amal kebaikan, semakin bnyk rasa kekurangan.. Allahuakbar.

  BalasPadam
 5. Sama2 kita muhasabah diri ke arah yang lebih baik..nice sharing PC

  BalasPadam
 6. Wkmsalam.
  Lumrah manusia, takkan pernah cukup dengan apa yang ada.

  BalasPadam
 7. Assalamualaikum. Tahniah kerana anda terpilih sebagai salah seorang pemenang Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals!
  Untuk keterangan lanjut dan cara untuk menuntut hadiah anda, sila klik pautan di bawah ini. Terima kasih dan Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1438H. Maaf Zahir dan Batin.

  http://www.zukidin.com/2017/06/keputusan-duit-raya-giveaway-by-abam.html

  BalasPadam
 8. Memang betul semuanya ni. Tq utk peringatan

  BalasPadam
 9. Yup setuju dengan ayat yang digunakan & entri ini. masih belum mencukupi lebih sesuai daripada dikatakan miskin. Yup kadang2 yg lebih berada pasti akan merasakan yg kurang darinya miskin, tetapi belum mencukupi sebenarnya atau dia sebenarnya punyai rezeki lebih dari mencukupi :)

  BalasPadam
 10. Yaaa Amal ibadah tak pernah cukup sehingga nyawa ditarik Jibril. InshaAllah akan sentiasa berusaha untuk mempertingkatkan amal ibadah setiap masa. Thanks PC for the reminder

  BalasPadam
 11. Benar, jangan merasa cukup dengan amalan.
  Terima kasih PC. Peringatan utk diri saya..

  BalasPadam
 12. Kadang tu ramai yang berpegang sangat dengan peribahasa besar periuk, besar kerak. Apa pun pendapatan kita, tu semua dari Tuhan. Syukur membuat kita rasa cukup insyaAllah.

  BalasPadam
 13. Berlapang dada dengan setiap kurniaanNya..

  LZ selalu terfikir jalan hidup kita ini telah dirancang, perancanganNya sempurna..

  BalasPadam
 14. ibadat dan bekalan akhirat rasanya memang sangat tak mencukupi lagi ni.

  BalasPadam

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..