Header Ads

Alahai Buah Bidara

ALAHAI BUAH BIDARA
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalammualaikum wbt


ALAHAI BUAH BIDARA | Bukan satu yang aneh..asal ada suatu yang baru,atau baru ditemui pastinya menjadi viral di mana-mana.Tidak terkecuali si buah kecil molek berwarna hijau ini satu ketika dahulu..Buah Bidara.Dulu PC panggil bukan buah bidara tapi adik epal hijau.Hihihi.Kalau daunnya memang popular kerana sering digunakan untuk memandikan jenazah.Dan sekarang semakin banyak gel mandian berasaskan pokok renek malar hijau yang berduri ini di pasaran.
BUAH BIDARA |
Buah Bidara

Mungkin orang lain dah puas atau jemu makan buah bidara.Perdu Cinta baru pertama kali mencuba dan merasa.Pastinya berasa gembira.Hihi.Boleh gitu.Sedap.Rangup.Bijinya kecil seperti biji buah kana.Alahai Buah Bidara.Sekali makan terus suka.

Mungkin ada yang suka Buah Bidara.Mungkin juga tidak menggemari rasanya.Masing-masingkan.Banyak khasiat Buah Bidara ni.Bukan saja-saja comel molek.Namun ianya juga mengandungi;

🎀Karbohidrat (gula,serat diet)  🎀Lemak  🎀Protein  🎀Air  🎀Tiamina vitamin B1🎀Reboflavin vitamin B2  🎀Niasin vitamin B3  🎀Kalsium   🎀Besi  🎀Fosforus Rujukkan Khasiat

Apa pun yang kita suapkan ke dalam mulut selain mesti halal dan suci..sebolehnya tetap besederhana.Itulah yang sebaik-baiknya.Moga apa yang menjadi darah daging kita satu masa bangkit menjadi saksi yang membawa ke syurgaNYA dan bukan menjadi makanan atau bahan bakaran api neraka.Aamiin,

#sama-sama mencari redha Allah SWT

logoblog

28 ulasan:

  1. Saya tak pernah rasa buah bidara. Banyak juga khasiat buah ni. Saya tengok macam buah epal hijau pun ada :)

    BalasPadam
  2. Saya pun tak kenal buah ini.
    #jmbelog

    BalasPadam
  3. Buahnya macam epal hijau tetapi kecil sedikit
    Banyak khasiatnya

    BalasPadam
  4. good post 😊 would you like to follow each other? if the answer is yes, please follow me on my blog & i'll follow you back. https://camdandusler.blogspot.com

    BalasPadam
  5. Husniey tak pernah jumpa lagi buah bidara, daun bidara dah selalu tengok.. Buat mandi, buat ikthiar berubat gangguan jin elok kata orang alim

    BalasPadam
  6. Bunda blom pernah tengok pokok apa lagi buah bidara ni. Tetapi apa yang bunda tahu... pokok bidara ni selain utk mandilkan jenazah.. terutama daunnya..sekarang ni dah ramai guna kan untuk dijadikan gel mandian.
    Boleh dibuat mandi untuk menghalang unsur2 mistik dan gangguan makhluk halus.

    BalasPadam
  7. Kak ana baru start makan buah bidara awal tahun ni. Sedap juga. Ala ala epal kan. Selain makan buah dia, kak ana guna juga balm, minyak panas dan juga sabun buah bidara ni.

    BalasPadam
  8. akak memang suka buah bidara ni..kalau balik utara memang selalu boleh dapat bila kami singgah ke Padang Besar..sedap dan rangup..

    BalasPadam
  9. selalu tgk minyak je. buah first time tgk. hehe

    BalasPadam
  10. kalau di kelantan ni kebanyakan buah bidara di pasaran adalah yg diimport dari Thailand.

    BalasPadam
  11. First time mama makan buah bidara last week mmg sedap

    BalasPadam
  12. Seumur hidup, tak pernah makan buah bidara..

    BalasPadam
  13. Mrs. A pun baru-baru ni je... tahu rupa bentuk buah bidara ni selalu dengar pantun tu je.. tahu pun baca kat blog Sha.

    BalasPadam
  14. Lama juga sy tak merasa buah bidara ni.. klu tak silam, kali terakhir pun masa kecil2 dulu.

    BalasPadam
  15. Dulu susah juga nak jumpa tapi lepas viral ini senang sikit nak dapat..
    2,3 minggu ini masih banyak dijual di pasar malam.. saiz dia pun pelbagai.. Sha suka buah ini.. Kat rumah memang ada gel mandian berasaskan bidara nie..

    BalasPadam
  16. Tak pernah rasa lagi buah bidara. Hehe.

    BalasPadam
  17. Sedap.. saya suka buah ni.. ;)

    BalasPadam
  18. tak pernah merasa.. sangat teringin nak mencuba. tapi pelik, tak pernah nak cuba membeli nya. mmg heran.

    BalasPadam
  19. Sayaaaa tak pernahh rasaaa..nanti bolehlaa cubaaa.heheee

    BalasPadam
  20. teringin nak rasa.. tak pernah lagi merasa sebenarnya...

    BalasPadam
  21. SEDAP YA BUAH BIDARA..KAK BELUM PERNAH RASA

    BalasPadam
  22. macam bauh epal pun epal..

    adalah rasa sedapnya seperti buah epal ?

    saya belum pernah cuba

    BalasPadam
  23. Dah makan aritu memang best hihi kat rumah cik ash seorang jer makan hahaha

    BalasPadam
  24. Sedap buah bidara ni tapi susah jumpa.. Sis suka makan cicah garam.

    BalasPadam
  25. Nurrul pun suka buah nieh, ada rasa2 epal aumm tapi manis dia lagi unik ^_^

    mahal sekilo nih,

    BalasPadam
  26. first time beli di pasar pagi Shah Alam. Nampak ramai org bimbit bag plastik isi buah hijau comel2. Memula ingatkan epal saiz kecik.. try la. Sedap la pulak... lemak2 manis gitu. Terus jatuh cinta pandang pertama.

    BalasPadam
  27. 💐Assalamualaikum slm sejahtera warga group📢
    💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing manis dan jugak kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....

    Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.👉🏼 *En Mohd Zuhairi- 0174687570*

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....

    5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    6) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .

    Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .💪🏼

    Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    *Skg sudah sembuh dr kanser.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    *Tengku Aziah bt Tengku Ishak,bacaan gula 16 ,bertahun thun hidap kencing manis,minum herba ini bcaan sntiasa 6 shaja *

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Rugayah Jilani -
    Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..😉

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay👇🏻
    *En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*

    👍🏻In sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

    💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼

    *NOTE* :

    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*

    😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    BalasPadam

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..