Jangan Lebih Ringan Daripada Kapas

JANGAN LEBIH RINGAN DARIPADA KAPAS | بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم . Assalammualaikum wbt. Bila tengok kapas..halus,lembut,gebu dan ringan.Putih sangat.Lebih ringan berbanding tisukan.Barangkali kerana strukturnya yang lembut dan halus itulah kapas sering menjadi pilihan untuk membersihkan luka, membersihkan kotoran diwajah dan sebagainya.Nyaman. Itulah kapas.

Jangan Lebih Ringan Daripada Kapas

Bila kita diberi peluang hidup buat baik seringan kapas. Maksudnya mudah.Mudah untuk lakukan tak kisahlah yang kecil atau yang besar.. yang berat atau yang ringan. Selalu. Macam juga ringan tulangkan, maksudnya rajinlah.

Tetapi dalam pada tidak berkira itu mesti kena selalu berkira-kira (baca:muhasabah) pada diri sendiri juga. Macam mana tu?.. ringan berbuat baik, tapi jangan ringan sebar kebaikkan yang dilakukan ke mana-mana. Jangan risau orang tak tahu kerana Allah swt sentiasa melihat dan para malaikat mencatat kebaikkan itu. PC pun ingatkan diri sendiri juga.

Bila di dunia kita ringan lakukan kebaikkan itu bererti berat timbangan kebaikkan.. namun begitu jangan sebaliknya berlaku di sana kelak. Tinggi harapannya nilai kebaikkan kita jangan lebih ringan daripada kapaslah. Aamiin.

Sekian.
Tinta Perdu Cinta ❤
Jangan Lebih Ringan Daripada Kapas


PeRdU cINta

Lifestyle Personal Blog - Menjaga rasa cinta.Pengalaman diolah menjadi artikel. JUA AZURA | ISTERI & BLOGGER | ASAL BATU PAHAT JDT | UNTUK REVIEW : EMAIL KE teratakcomelkita8384@gmail.com twitter rss instagram facebook

1 Ulasan

TERIMA KASIH selalu menyokong PERDU CINTA

  1. Ringankan tangan dan kaki untu melakukan kebaikan
    beratkan hati untuk lakukan kemungkaran

    BalasPadam
Terbaru Lebih lama