Sangat Mudah Tapi ..

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalammualaikum wbt

SANGAT MUDAH TAPI .. | Banyak.Banyak sangat hal mudah yang dilakukan walau tidak dibolehkan.Banyak juga hal mudah yang dibolehkan tapi tidak mahu dilakukan.Banyak yang Allah swt sediakan untuk setiap kita hamba-hambaNYA.Tinggal kita pilih sahaja mengikut apa yang dibolehkan dengan apa yang tidak diperbolehkan.Iman,akal dan ilmu menjadi kompasnya serta menjadi acuannya.

Sangat mudah tapi .. 

Mengata terus dengan lisan atau diam-diam dalam hati sangat mudah.Tak perlu pergi jauh eh PC pun tak bebas daripada mengata orang *sangat tak sedar diri nie.. mudah.Sebenarnya bukan mudah tapi sangat mudah.Ringan sahaja mulut ni.Hati ni.Lebih ringan daripada kapas dan lebih pantas la daripada peluru..tapi dosanya sangat besar dan berat tidak mudah terhapus juga.

Berdusta.Walau awalnya cuma sedikit-sedikit sahaja niatnya.Bila sudah berasa selesa maka dilakukan ikut mahu dan suka.Lebih-lebih lagi langkah pertama nampak berjaya ramai yang mempu diperdaya.Sangat mudahkan tapi biasanya tidak bertahan lama.Sedikit-sedikit terbongkar juga nantinya.Tak di dunia,nah di akhirat pula.

Sedekah senyuman.Sangat mudahkan.Kecil dan ringkas sahaja.Macam tiada apa-apa pun sebenarnya.Tapi besar ganjarannya dan tidak ramai orang atau tidak semua orang mahu dan mampu untuk lakukannya sentiasa.

Sekian.

#sama-sama mencari redha Allah SWT 
PeRdU cINta

Lifestyle Personal Blog - Menjaga rasa cinta.Pengalaman diolah menjadi artikel. JUA AZURA | ISTERI & BLOGGER | ASAL BATU PAHAT JDT | UNTUK REVIEW : EMAIL KE teratakcomelkita8384@gmail.com twitter rss instagram facebook

4 Ulasan

TERIMA KASIH selalu menyokong PERDU CINTA

 1. Mudahnya melakukan kebaikan
  tapi sukar untuk diamalkan

  BalasPadam
 2. buat jahat mudah. buat baik pun mudah. tapi setiapnya adalah ujian.

  moga kita berjaya menempuh ujian-Nya.. kerana syurga itu bukan mudah kan :)

  BalasPadam
 3. "Agen poker terbesar dan terpercaya ARENADOMINO.
  minimal depo dan wd cuma 20 ribu
  dengan 1 userid sudah bisa bermain 9 games
  ayo mampir kemari ke Website Kami ya www.arenadomino.com

  Wa :+855964967353
  Line : arena_01
  WeChat : arenadomino
  Yahoo! : arenadomino"

  BalasPadam
 4. Strange "water hack" burns 2lbs overnight

  Well over 160 thousand women and men are losing weight with a easy and SECRET "water hack" to lose 2 lbs each and every night while they sleep.

  It is easy and works on anybody.

  Here's how to do it yourself:

  1) Take a glass and fill it half the way

  2) Now do this awesome hack

  so you'll become 2 lbs lighter the next day!

  BalasPadam
Terbaru Lebih lama