Header Ads

Mudah Tapi Berat..

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم



Toleh kanan,jeling kiri,sesuai tak?
Line clear apa lagi..sila ringankan mulut beri salam.
Sebab tidak semua tempat sesuai untuk kita beri salam..bersalaman dan beri salam berbeza,,nak bersalaman pun ada had..part ni pun PC sedang bertatih..sikit sikit..serius..

Daripada Abdillah bin Amr bin al-‘As RA, sesungguhnya seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah SAW,
 “Manakah amalan yang paling baik di dalam Islam?” lalu Baginda menjawab, “Hendaklah engkau memberi makan dan memberi salam kepada orang yang engkau sudah kenal dan juga kepada orang yang belum engkau kenal.”
 
 (Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Mudah untuk kita mengumpul dan mengutip pahala.
Dan lebih mudah juga pahala itu dibatalkan.
Seperti mana pahala tidak terlihat begitu juga dosa.
Dosa.Pahala.Serah pada Allah SWT.
Tugas kita buat sehabis baik pada perkara yang baik.

logoblog

10 ulasan:

  1. salam kak setuju, biasanya hak mudah tu org lupa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan...bila dah susah baru ingat sebab bagi salam nak minta tolong..

      Padam
  2. pernah bila JM beri salam org tu mcm terkejut..ehhh...pelik....jawab je lah kan hurmmm

    BalasPadam
  3. Beri salam tak susah, tapi jarang2 dari kita yang amalkannya. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin senang sangat tu yang dipandang sepi..

      Padam
  4. Realiti dunia sekarang...orang bagi salam...macam blurr je..hahaha.
    Tak kenal kan....sibuk nak bagi salam.hihi

    BalasPadam
  5. sedih bila ada yang depan mata tak balas salam

    BalasPadam

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..