Bahaya Berlebih-lebihan..

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalammualaikum 💖


BAHAYA BERLEBIH-LEBIHAN || Reaksi akan sesuatu hal itu banyak bentuknya.Bergantuk pada diri individu yang menerimanya.Ada yang biasa-biasa..yang bahaya bila setiap perkara atau tindakkan berlebih-lebihan.

TERLALU YAKIN.Yakin atau berkeyakinan itu perlu..rasa yakin boleh menjadi motivasi juga serba sedikit..sentiasa bersemangat untuk terus melakukan,tapi kalau terlalu yakin takut riak jadinya.Lebih-lebih bila rasa yakin itu diluahkan kepada orang lain..lebih baik bertindak semampunya,cukup sekadar bisikkan pada diri sendiri dan jangan berasa hebat bila berbicara akan sesuatu hal..hujungnya kembali kepada DIA juga..kerana berjaya atau gagal walau telah gigih berusaha,terserah padaNYA untuk memberi mana selayaknya untuk kita.

BERJAGA-JAGA.Majlis perkahwinan,kenduri kendara..dan sambutan hari raya..rumah terbuka la lazimnyakan yang memerlukan perbelanjaan agak besar dan tinggi..bergantung jumlah tetamu yang diundang.Sering menjadi kegusaran tuan rumah adalah makanan yang tidak mencukupi..aduhai...sediakan menu lebih atau lebihkan sedikit kuantiti itu bagus tapi jangan sampai membazir.

MEMINATI.Silakan.Setiap kita ada idola.Ada lagu kegemaran,makanan kegemaran,aktiviti kegemaran..betul tak..rasa suka itu ada pada diri kita.Kita menyukai itu bermakna kita senang dengan keadaan tersebut.Selesa.Gembira.Lapang hati dan fikiran.Namun pastikan ada hadnya.Setiap yang kita rasa suka dan banyak kebaikkan itu andai keterlaluan boleh juga berubah menjadi sebaliknya.Berpada-pada dan besederhana.InshaAllah selamat.

*terima kasih ukhuwah 
#sama-sama mencari redha Ilahi 

PeRdU cINta

Lifestyle Personal Blog - Menjaga rasa cinta.Pengalaman diolah menjadi artikel. JUA AZURA | ISTERI & BLOGGER | ASAL BATU PAHAT JDT | UNTUK REVIEW : EMAIL KE teratakcomelkita8384@gmail.com twitter rss instagram facebook

14 Ulasan

TERIMA KASIH selalu menyokong PERDU CINTA

 1. setuju pc, jangan berlebihan dlm apa jua perkara

  BalasPadam
 2. PERLU BERSEDEHARNA DALAM SESUATU YG NK DIBUAT

  BalasPadam
 3. bersederhanalah....ikut ajaran agama...insyaallah selamat

  BalasPadam
 4. Balasan
  1. Thanks for reminding.. Kita sebagai manusia memang perlu peringatan macam ni supaya sentiasa beringat..

   Padam
 5. Maknanya kita berserdahana dalam apa jua kita lakukan kan kak. InsyaAllah. Kita doakan yang terbaik kepada semua. Aamin.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Betul GV..sederhana itu boleh menyelamatkan..insyaAllah..kerana ianya bermula dari niat dihati.

   Padam
 6. Setuju sgt dengan PC. Dalam apa2 yg kita suka atau nak, mesti berpada2. Jgn terlalu meminati atau berlebihan takut membawa keburukan. Berjimat itu perlu walau kita mampu.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih Sis..pada manusia..kalau kita rasa suka..suka itu lebihnya nafsu pada sesetengahnya hal la...itu yang ada buruknya...kerana itu mesti berhati-hati.

   Padam
 7. Sama2 DP..ini peringatan untuk akk juga..sebab akk pun sering tewas kalau tidak diingatkan..

  BalasPadam
 8. Setuju.. Allah tak suka golongan yg melampaui batas dan berlebih2an itu sudah hampir kepada melampaui batas.. nauzubillah.

  BalasPadam
Terbaru Lebih lama