Penjelasan..

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalammualaikum ♡ 


PENJELASAN ~ Sumber itu banyak.Terpulang pada diri kita sendiri daripada sumber yang mana satu kita gali untuk mendapatkan satu hal yang ingin diketahui hingga ke dasarnya.Namun ingat satu hal paling utama,pastikan setiap apa yang ingin dicari,diketahui itu benar selari dengan Al Quran,sunnah dan hadis sahih.Tidak bertentangan dengan apa yang telah disyaratkan,disyariatkan dan tertakluk pada ketetapan hukum.Yakini kalamullah.Katakanlah (wahai Muhammad): "(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;"Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat;"Ia tiada beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan;"Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya".


Luangkan masa kalau tidak banyak,,sedikit juga memadai.Masa yang berkualiti itu lebih baik berbanding kuantitinya yang banyak namun kosong dan terbiar sia-sia.Penjelasan perlu dicari.Mesti didengari kemudian diselidiki kerana akhir zaman ini yang mempercayai suatu keraguan itu lebih banyak dan mudah berbanding menerima yang sahih dan fakta tersangatlah kecil jumlahnya.

Percaya atau tidak penjelesan itu sebenarnya boleh ditolak tambah..direka diubah..kerana lisan itu mudah tergelincir dengan sengaja..namun andai kita sentiasa ingat ada yang sentiasa memerhati...tidak lelah mencatat...insyaAllah pasti kejujuran mewarnai setiap penjelasan..

Memberi penjelasan bukan suatu tugas mudah...seperti mana tidak dengan mudah juga untuk orang menerima dan memahaminya..namun begitu andai disertakan dengan apa sewajarnya seiring dengan apa yang disampaikan tidak mustahil ia mudah untuk dihadam..

*terima kasih ukhuwah 
#sama-sama mencari redha Ilahi 

PeRdU cINta

Lifestyle Personal Blog - Menjaga rasa cinta.Pengalaman diolah menjadi artikel. JUA AZURA | ISTERI & BLOGGER | ASAL BATU PAHAT JDT | UNTUK REVIEW : EMAIL KE teratakcomelkita8384@gmail.com twitter rss instagram facebook

3 Ulasan

TERIMA KASIH selalu menyokong PERDU CINTA

  1. GV teringat pula masa kelas Bahasa Arab, ustazah tanya sorang2x baca surah Al-Ikhlas. huhu. Satu kelas mengelabah dan kelakar lak masa itu sebab semua berdebar-debar nak baca. huhu. Andai kata sesuatu penjelasan sukar dicari, diberitahu atau diterima, sebaiknya kita berdoa kepada Allah SWT untuk memberi pentunjuk apakah jalan yang sewajarnya harus kita lakukan. Terbaik info kak PC. :D

    BalasPadam
  2. Penjelasan seharusnya menambahkan kefahaman kita,
    bukan semakin mengusutkan kepala.

    BalasPadam
Terbaru Lebih lama