Mata Yang Memandang .. Bahu Yang Memikul

MATA YANG MEMANDANG .. BAHU YANG MEMIKUL

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalammualaikum WBT


MATA YANG MEMANDANG .. BAHU YANG MEMIKUL | "Berat mata yang memandang,berat lagi bahu yang memikul" .. atau mudahnya apa yang terlihat pada pandangan kasar itu sudah cukup membebankan tapi hati yang menanggung apatah lagi..lebih terbeban.Tapi Allah beri mengikut semampunya kita untuk menerima.

Mata yang memandang .. bahu yang memikul.

Dengan pandangan yang bagaimana kita melihat sebenarnya.Memandang dan kemudian mengulas.Memandang dan meringankan,atau memandang sekadarnya memandang tanpa apa-apa pun isi di dalamnya.Ya,yang mana.

Ada sesuatu yang perlu dan boleh dikisahkan.Tapi,ada juga yang mesti diselusuri untuk diringankan.Namun belajar hormati apa yang mesti didiamkan.Simpan.Bekukan.Rahsia itu rahsia.

Tidak semua pada mata yang memandang itu jernih penglihatannya.Kemudian putih juga yang bakal dikisahkan olehnya.Bahu yang memikul itu adakala sudah lali untuk mengatakan berat tidak menyanggupi selain terus nengusahakan,berdoa dan seterusnya bertawakkal sahaja.

Mata yang memandang .. bahu yang memikul ada masa tidak ada titik persamaan pun.Selagi diri sendiri tidak berada di mana bahu yang memikul itu berada..fahamnya mungkin tidak selari juga.

Mata Yang Memandang .. Bahu Yang Memikul


#sama-sama mencari redha Allah SWT

PeRdU cINta

Lifestyle Personal Blog - Menjaga rasa cinta.Pengalaman diolah menjadi artikel. JUA AZURA | ISTERI & BLOGGER | ASAL BATU PAHAT JDT | UNTUK REVIEW : EMAIL KE teratakcomelkita8384@gmail.com twitter rss instagram facebook

9 Ulasan

TERIMA KASIH selalu menyokong PERDU CINTA

 1. Seberat mana mata memandang, tak terduga ia akan berat bahu yang memikul walaupun bebanan itu tidakpun kelihatan...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Betul kak...biar mulut mengatakan memahami tapi takkan sama dengan yg melaluinya sendiri..

   Padam
 2. Berat mata memandang, tidak sama dengan bahu yang memikulnya..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Setuju...takkan sama selagi tidak melaluinya peribadi..

   Padam
 3. Usually, I never comment on blogs but your article is so convincing that I never stop myself to say something about it. You’re doing a great job Man. Best article I have ever read

  Keep it up!

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih atas kesudian membaca.Moga bermanfaat.

   Padam
 4. Betul tu.. org yg menanggung sesuatu itu shj yg btul2 merasai beban atau cabaran sebenarnya.

  BalasPadam
Terbaru Lebih lama