Yakinlah Tiada Yang Sia-sia

YAKINLAH TIADA YANG SIA-SIA

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalammualaikum WBT


YAKINLAH TIADA YANG SIA-SIA | Bila diuji PC rebah.Bukan rebah jasad tapi rebah perasaan..tersungkur kekuatan..rabak keimanan.Persoalan demi persoalan.Waima hakikatnya sedar pun sebenarnya yang bila mempersoal itu juga dosa.Mempertikai kehendak-Nya.Merungut dengan qada dan qadarnya.Hamba tetap hamba sering tewas dan mudah berkeluh kesah.

Kuat.Ya kuat itu dilisan.Pada seulas bibir dan pada segaris senyuman.Berpaling ke belakang basah lagi kelopak mata.Di setiap sujud..disetiap sepi..disetiap hela nafas yang terkadang sarat rasa.

Terbiasa.Lali.Kebas.Sungguh cara Allah swt mendidik hamba-hamba-Nya luar biasa.Dalam satu ujian Allah sertakan bermacam nikmat.Bila kita tidak diuji kita tidak dapat melihat dan menikmati nikmat-nikmat itu.Kita diajar dengan ujian...orang sekeliling kita juga belajar daripada ujian tersebut.

Yakinlah tiada yang sia-sia.

Ujian.Itu menyakitkan.Kita tidak tahu kemampuan kita sehinggalah kita diuji.Kesabaran.Keredhaan.Kecekalan.Bersedia.Berubah.Berjuang.Bersemangat..dari ujian sebenarnya.Ujian itu juga ingatan dan amaran daripada Allah swt kepada kita.Agar kita lebih mengingat,lebih mendekat dan lebih taat.Sebelum jasad dan roh kembali pada-Nya..diketika masih berhayat fikiran dan hati kita juga mesti sentiasa meletakkan DIA yang pertama dan utama.

YAKINLAH TIADA YANG SIA-SIA

#sama-sama mencari redha Allah swt


17 comments:

  1. terima kasih kak for this...it calms me down..

    saya follow sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Cuya..moga bermanfaat ya.
      Terima kasih follow blog kak PC..dah lama kak PC follow blog Cuya..

      Delete
  2. Pernah terdengar satu kisah.. seorang lelaki hairan apabila melihat timbangan pahalanya berat padahal dia tidak banyak membuat kebaikan. Rupa2nya pahala itu datang dari sifat sabarnya menahan sakit dan musibah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Besar manfaat dan impak sabar yang kadang kita lepas pandang...yang sering dijadikan isu adalah bila apa yang diingini tidak dapat..yang tak mahu itu yang diberi..subhanaAllah.

      Delete
  3. MasyaAllah, hebatnya kuasa sabar tu kan. Susah, tapi once kita dapat benda tu. Itulah yang akan menenangkan kita. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Batul Fatihah...sungguh sabar itu perit dan pedih.Tapi bila kita sedar hikmahnya,,insyaAllah kita boleh hadapinya..

      Delete
  4. BROKER TERPERCAYA
    TRADING ONLINE INDONESIA
    PILIHAN TRADER #1
    - Tanpa Komisi dan Bebas Biaya Admin.
    - Sistem Edukasi Professional
    - Trading di peralatan apa pun
    - Ada banyak alat analisis
    - Sistem penarikan yang mudah dan dipercaya
    - Transaksi Deposit dan Withdrawal TERCEPAT
    Yukk!!! Segera bergabung di Hashtag Option trading lebih mudah dan rasakan pengalaman trading yang light.
    Nikmati payout hingga 80% dan Bonus Depo pertama 10%** T&C Applied dengan minimal depo 50.000,- bebas biaya admin
    Proses deposit via transfer bank lokal yang cepat dan withdrawal dengan metode yang sama
    Anda juga dapat bonus Referral 1% dari profit investasi tanpa turnover......

    Kunjungi website kami di www.hashtagoption.com Rasakan pengalaman trading yang luar biasa!!!

    ReplyDelete
  5. Terkedu sebentar baca n3 ni, tnyata amat sering berkeluh kesah dari bersabar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berkeluh kesah itu bukan hal asing dengan kita..wajarlah kerana kita insan biasa..

      Delete
  6. Allah memberi ujian sebagai penghapus dosa2 kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamin..betul tu Pakcik WP..moga ringan nnanti bila di sana..

      Delete
  7. InsyaAllah, sama2 kita mencari redha Allah

    ReplyDelete
  8. Subhanallah walhamdulillah.. Allahuakbar. DIA Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

    ReplyDelete

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..

Powered by Blogger.