Header Ads

Sahaja Bermusafir Kerana Allah

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalammualaikum wbt

SAHAJA BERMUSAFIR KERANA ALLAH |Cuti sekolah telah pun bermula.Ada ibu bapa yang masih bekerja..dan ada juga ibu bapa telah mula bercuti..di ketika ini ada juga yang telah mula membuat pergerakkan untuk pulang ke kampung atau melancong ke luar negara bersama keluarga.Ada jugakan yang gemar memilih menyambut Syawal di luar negara sambil bercuti.HAK masing-masing.Terserah.

Pulang ke kampung ketika masih berada dalam suasana berpuasa menjadi satu cabaran besar biarpun dibolehkan tidak berpuasa ketika sedang bermusafir..namun wajib qada!.Lebih-lebih menghadapi perjalanan yang jauh disamping mengmbil masa berjam-jam lamanya.Laluntas yang sibuk.Masing-masing mahu cepat..hilang sabar itu bukan satu yang mustahil justeru mungkin memilih memulakan perjalanan waktu malam itu lebih baik atau lebih menjadi pilihan.

related image
Sahaja Bermusafir Kerana Allah | Google Image

Niat yang baik inshaAllah bantu dan permudahkan.Mulakanlah bacaan doa yang sewajarnya sebelum memulakan perjalanan.Sebelum mula bermusafir.Jamak dan qasar solat ketika diperjalanan supaya perjalanan kita lebih diberkati.Doa,memandu dalam keadaan sabar..selebihnya tawakkal la kepada Allah.

#sama-sama mencari redha Allah SWT
#senyumlah sikit 

3 comments:

  1. BERMUSAFIR DGN REDA ALLAH MOGA SELAMAT SEMUANYA

    ReplyDelete
  2. Semoga sentiasa selamat di sepanjang perjalanan

    ReplyDelete
  3. Semoga dipermudahkan dan diberi kelancaran perjalanan agar selamat sampai ke destinasi yg dituju buat semua... aamiin.

    ReplyDelete

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..