Kisah Semalam

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalammualaikum 💖

KISAH SEMALAM || Di mana pun kita berada,sebarang kemungkinan boleh berlaku..semua dengan izin dan aturan Allah untuk kita ambil yang baik..muhasabah yang kurang cantik..yang sering mensia-siakan itu manusia tapi dari Allah tiada yang tidak berguna..

Kisah Semalam
Google image 

TEMPAT : KLINIK PERGIGIAN KERAJAAN
MASA : 3.00 - 5.00 PETANG

....lama rasanya tak buat rawatan gigi...sedari bulan April lagi telah buat pemeriksaan..kemudian barulah diberi tarikh untuk bertemu Doktor..biasalah begitu perjalanannya..kerana sekadar scaling...kata Doktor kalau cabut boleh on time..

Sementara menanti angka giliran  5011 dipanggil..

MUDAH TERCABAR.Angka giliran itu membuat perjalanan urusan menjadi lebih teratur..kalau pun tidak keseluruhannya tapi ianya membantu..sabarlah..kalau ditanya,tiada siapa pun yang sanggup menunggu lama..PC pun tak nak..dalam hujan..sejuk..duduk menunggu..mengantuk jadinya...jadi tidak hairanlah kalau ada yang menunjukkan rasa marah dan protes sebabak dua dalam klinik..saat begini kesabaran mudah tercabar...fikir balik..bukan kita sorang menunggu giliran..semua orang pun sama..*baik-baik ngantuk,,segar terus mata PC sebab terkejut*

LEBIH MENYEDARKAN.Bila menanti hingga tibanya giliran...entah berapa kali melihat jam...kemudian geleng kepala...rasa buang masakah menunggu...kalau untuk kesihatan diri ianya berbaloi..dengan syarat niatnya betul...mengisi masa tidak semestinya perlu bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain..ada kala kita boleh arahkan hati kita sahaja yang bekerja..bagaimana...isi masa itu dengan zikir,,istighfar..

BUKAN MASANYA.Ramah itu bagus..bertanya khbar itu harus dipuji..menyembang itu perlu lebih berhati-hati..1 suara....2 suara...20 suara...wah meriah...kesian misi dibahagian pendaftaran....semput dia nak panggil sorang-sorang bagi nombor giliran..jangan marah bila dia tak senyum dengan kita...dia pun manusia....dan jangan marah juga pada pesakit kerana bukan lambat gerak tapi kali ke lima disebut nama baru dia dengar..

MERAWAT.Tidak kiralah Doktor di hospital..di klinik..mereka bukan sahaja berdiri dengan profesion kedoktorannya untuk merawat penyakit pesakit secara fizikal..malahan memainkan peranan juga pada merawat emosi pesakitnya..*rasa takut,gugup,marah,,kian mencair bila Doktor dan staff bijak memainkan peranan*..syabas..alhamdulillah.

*terima kasih ukhuwah 
#sama-sama mencari redha Ilahi 
♡ Ramadhan kian mendekat PeRdU cINta

Lifestyle Personal Blog - Menjaga rasa cinta.Pengalaman diolah menjadi artikel. JUA AZURA | ISTERI & BLOGGER | ASAL BATU PAHAT JDT | UNTUK REVIEW : EMAIL KE teratakcomelkita8384@gmail.com twitter rss instagram facebook

4 Ulasan

TERIMA KASIH selalu menyokong PERDU CINTA

 1. Setuju PC, kadang kalau dilayan dengan baik emosi pesakit pun menjadi ok kan

  BalasPadam
  Balasan
  1. Betul...dapat juga redakan emosi pesakit yang celaru...

   Padam
 2. kekadang kite sebagai manusia nie selalu salah paham dengan misi/doktor.. tapi misi/doktor pun kekadang terlebih sangat biadapnye..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Itu yang sedih sangat...ada yang biadap dengan pesakit dan keluarga pesakit...tidak kurang yang cantik akhlaknya...

   Padam
Terbaru Lebih lama