SENANG HATI TAHU NAK MASAK APA

SENANG HATI TAHU NAK MASAK APA |  Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih. Assalammualaikum wbt. CERIA bila tahun nak makan apa. nak masak apa. Ada bahan terus masak. Tak ada bahan pergi beli. Paling penting tahu nak masak apa. Apa yang nak di makan.

Hari jadi tak ceria bila bangun tidur hal pertama fikir hari ni nak masak apa. hari ni nak makan apa. Haaa. Isteri tanya suami. Suami tanya isteri. Kalau ada anak-anak tanya ke anak-anak pula. Dah semua terjebak dengan soalan mendunia. Teka teki bukan. Simpulan bahasa bukan. Peribahasa pun bukan. Soalan rutin yang buat kepala jadi pening dan buntu.

Serius memang rasa senang hati tahu nak masak apa. Pesan siap-siap dengan en suami. Sebelum tidur fikir esok nak makan apa. nak mintak masak apa. Bangun tidur terus cakap. Hahahaha. Memang tidaklah, dalam mimpi je. Esok ulang lagi soalan sama. Mahu bergegar rumah bini tahan emosi.

SENANG HATI TAHU NAK MASAK APA
Ber'soto' lah. 
Tanpa bergedil, soon goreng dan kacang tanah goreng. 
Soto koboy. 

Mungkin tidak jadi masalah bagi sesetengah orang tapi ini jadi masalah kecil jugalah pada PC. Setiap hari masak pun jemu. Nak makan juga di luar. Kalau hari-hari makan kat luar atau beli di luar bawa balik makan kat rumah pun kadang jemu juga. Kena seimbanglah. Ada masa masak di rumah. Sesekali tak salah makan di luar atau beli sahaja makanan.

Bagi seorang isteri dan suri rumahtangga, nak sediakan menu itu bukan mudah. Nak pilih menu pun tidak senang. Jadi hargailah. Nikmati dan berterima kasih. Tak susah pun kan. jangan banyak komplen nanti rezeki susah nak dekat.

Tinta Perdu Cinta ❤
SENANG HATI TAHU NAK MASAK APA 

PeRdU cINta

Lifestyle Personal Blog - Menjaga rasa cinta.Pengalaman diolah menjadi artikel. JUA AZURA | ISTERI & BLOGGER | ASAL BATU PAHAT JDT | UNTUK REVIEW : EMAIL KE teratakcomelkita8384@gmail.com twitter rss instagram facebook

7 Ulasan

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..

  1. Memang kadang2 pening mikir nk masak apa he hee sekali sekala beli ok la kan hari2 jemu dan rasa nk mkn masakan dirumah jga
    ciknur dgn anak2 tanya jga ,en somi jenis x kisah asal ada mknan atas meja he hee kalau xda goreng telurlah menu dia

    BalasPadam
  2. SEDAPNYA SOTO RJN PC MASAK

    BalasPadam
  3. Tersengih2 baca post PC ni sebab itulah yg selalu berlaku pada kita. Kita tanya dia, dia tanya kita balik, haha. Itu bab masak. Kalau bab pilih kedai makan pun, nanti masing2 jawab soalan dgn soalan.

    BalasPadam
  4. Itu la msalah utama paling besar yang tak pernah settle dalam hidup kita kan.....

    BalasPadam
  5. Sama lah Kak Sue pun PC.. hari-hari mikir masak apa. Last-last asyik ulang masak yang sama je lah..

    BalasPadam
  6. Betul3! Sedapnya bergedil!

    BalasPadam
  7. Sekali-sekala kena makan jugak kat luar. Boleh bandingkan rasa kedai masak dengan sendiri masak pulak. 😄

    BalasPadam
Terbaru Lebih lama